Topbrass 2024

Programma

De Bazuin Oenkerk

O.l.v. Jaap Musschenga

Programma

De Wâldsang Buitenpost

O.l.v. Rieks van der Velde

Programma

Pauze

Soli Brass Leeuwarden

O.l.v. Anne van den Berg

Programma

Provinciale Brassband Groningen

O.l.v. Gerk Huisma

Programma

De Bazuin Oenkerk

O.l.v. Jaap Musschenga

Brassband de Bazuin Oenkerk staat sinds 2021 onder de muzikale leiding van Jaap Musschenga. Hij begon zijn muzikale scholing al op 7 jarige leeftijd bij de fanfare in Ulrum. Na de middelbare school studeerde Jaap HaFaBra-directie en Tenortuba aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar hij de opleiding in 2015 op alle onderdelen cum laude voltooide met een master Wind Band Conducting.

2024 is voor Brassband de Bazuin Oenkerk een bijzonder jaar. Deze vereniging is namelijk opgericht in 1924, dus dat betekent dat ze dit jaar hun 100-jarig bestaan vieren. Ieder jaar kwamen er weer nieuwe leden en iedere week was er nieuwe energie en plezier bij de repetities en concerten. Later dit jaar heeft de Bazuin Oenkerk samen met het B en C orkest een aantal concerten waarin ze uitgebreid stil zullen staan bij dit mooie jubileum. 

De Wâldsang Buitenpost

O.l.v. Rieks van der Velde

De Wâldsang werd begin jaren zeventig opgericht als koperensemble van de gelijknamige muziekschool in Buitenpost. Vanaf 1977 is De Wâldsang een zelfstandige brassband en begon een lange reeks van successen, met concerten, concoursen en opnames in binnen- en buitenland. De band staat al sinds 1989 onafgebroken onder leiding van maestro Rieks van der Velde.

Net als in de beginjaren is het ook vandaag de dag nog steeds zo dat één van de belangrijkste doelstellingen van het orkest is om jeugdige muzikanten kennis te laten maken met muziek op het hoogste niveau en zich daarin verder te ontwikkelen. In een mooie mix waarin ‘oude routine’ en ‘jong talent’ elkaar de loef af proberen te steken, slagen dirigent en band er al ruim 40 jaar in om dat hoge niveau onverminderd vast te houden. Bijzonder is te zien dat er inmiddels een fanatieke twee generatie muzikanten in het orkest speelt, waarvan ooit ouders ook in het orkest actief waren.

Soli Brass Leeuwarden

O.l.v. Anne van den Berg

Soli Brass Leeuwarden is een brassband uitkomend in de Kampioensdivisie, geleid door de topdirigent Anne van den Berg. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1936, behoort deze brassband tot de meest gevestigde muziekverenigingen in Leeuwarden. Soli Brass laat jaarlijks van zich horen op verschillende wedstrijdpodia, en trots kan geconcludeerd worden één van de hoogtepunten de klinkende overwinning was op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in 2021. Deze triomf opende de deuren naar de Europese Kampioenschappen in Malmö in mei 2023, waar de band vol passie en trots heeft gestreden.

Maar Soli Brass doet meer dan alleen wedstrijden. De band werkt graag aan bijzondere projecten, zoals onze betoverende kinderconcerten en onze inspirerende dirigentenschool in samenwerking met niemand minder dan Allan Withington en het jaarlijks kerstconcert; een magische traditie waarin Soli Brass het publiek elk jaar weer betovert met muzikaliteit en warmte. Met Soli Brass Leeuwarden beleef je muziek op een ongekende manier!

Provinciale Brassband Groningen

O.l.v. Gerk Huisma

De Provinciale Brassband Groningen (PBG) is opgericht op 19 januari 1980 te Groningen. Doel was destijds om talentvolle muzikanten in de provincie Groningen de mogelijkheid te bieden om op een zo hoog mogelijk niveau brassbandmuziek te maken. De band is samengesteld uit een evenwichtige mix van zowel amateur- als professionele musici.

Sinds 1986 acteert de band in de hoogste landelijke afdelingen, waaronder de kampioensdivisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. In 2002, 2015 en 2018 behaalde de PBG het Nederlands kampioenschap in de kampioensdivisie op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in TivoliVredenburg te Utrecht. Andere hoogtepunten die de band in de loop der jaren heeft behaald zijn het winnen van het WMC in 1988, deelname aan de Europese Brassbandkampioenschapen in 2003, 2016 en 2019 en de winst op de Dutch Open Brassband Championships in 2022.

De PBG stelt zich tot doel om op te treden als ambassadeur van de Groninger blaasmuziekcultuur. Om deze reden programmeert de PBG regelmatig nieuwe composities, draagt zij bij aan projecten op het gebied van educatie en talentontwikkeling en ontwikkelt zij concepten waar (nieuw) publiek kennis kan maken met (nieuwe) blaasmuziek. Een voorbeeld hiervan is het jaarlijkse concert BLAUW.

Met ingang van het seizoen 2023-2024 is Gerk Huisma chef-dirigent van de band. Hij volgt Richard Visser op die aan het eind van het seizoen 2022-2023 afscheid van de PBG nam. Gerk dirigeert momenteel brassband ‘Gloria Deï’ uit Gerkesklooster en fanfare ‘De Bazuin’ uit Augustinusga.

Onder zijn leiding behaalden deze orkesten meerdere successen. Tijdens de NBK in 2022 vierde hij een dubbel kampioenschap in de vierde én de eerste divisie. Zijn passie voor het blazersvak uit zich ook in zijn aanstelling als koperdocent en bestuurslid aan het Cultuurcentrum ‘De Wâldsang’ in Buitenpost.